ÖRDEK HACI

ÖRDEK HACI

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ?

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ?

- Osmanlı İmparatorluğu döneminde illerle ilçeler arasında kalan yerlere sancaklık yönetimi veriliyordu. O dönemde Erzincan’a bağlı olan Bayburt’a; Erzincan’dan küçük, Tercan’dan büyük olması nedeniyle Sancaklık Yönetimi verilmiş. Bayburt Sancağı’nın ilçesi olan Tercan, o dönemde TERCAN-I ULYÂ (Yukarı Tercan) ve TERCAN-I SÜFLÂ (Aşağı Tercan) olarak ikiye ayrılmış ve Ördekhacı Köyü Tercan-ı Ulyâ bölümünde yer alarak 1516 – 1530 yılları arasında Bayburt Sancağı’na bağlı kalmıştır.

 - Ördekhacı Köyü'ne ilk getirilen iletişim ve eğlence aracı RADYO dur. Radyoyu köye ilk defa  getiren AŞIR KÖSE'dir. Bir başka eğlence aracı olan GRAMAFON ise KEMAL ŞENGÜL tarafından ilk defa Ördekhacı'ya getirilmiştir.

  - Derneğimizin kurulduğu tarihten bu güne (Ocak 2019) kadar geçen süre zarfında dernek yönetiminde en çok görev alanlar BAYRAM AKKOYUN  ile ZEYNEL TURAN olmuştur. Her ikisi de 8 kez yönetimde görev almışlardır. 

 - Derneğimizin kurulduğu tarihten bu güne (Ocak 2019) kadar dernek yönetimlerinde 12 bayan görev almıştır. Bu kişiler şunlardır: 

  • Kıyafet Polat (3 kez),
  • Hatice Çürük (3 kez),  
  • Neriman Söylemez ( 2 kez),
  • Yurdanur Yıldırım ( 2 kez),
  • Elif Söylemez (2 kez),
  • Nilüfer Aygüneş (2 kez),
  • İmmi Köse (1 kez),
  • Gülnaz Akkoyun (1 kez),
  • Fidan Turan (1 kez),
  • Gül Söylemez (1 kez),
  • Feride Yiğit (1 kez),
  • Deniz Ateş (1 kez)

 

 - Derneğimizin ilk kadın başkanı ELİF SÖYLEMEZ olmuştur. 15.03.2015 tarihinde yapılan 24. Genel Kurul'da göreve gelmiştir.

 - Öğrencisizlikten kapanan köy ilkokulumuzun 1996 yılında derneğimiz tarafından misafirhane haline getirilmesi o yıl itibariyle Türkiye'de ilk ve tektir.

 - Düğünlerin ve eğlencelerin vazgeçilmez çalgısı olan davul ve zurna köyümüzde de önemli bir yere sahipti. Davul zurna deyince köyümüzde ve çevre köylerde akla ilk gelen kişi MEHMET ATEŞ 'tir. SETO MEHMET namıyla da bilinen MEHMET ATEŞ köyümüzün ilk zurnacısıdır.

 - Komşu köylerimizden olan GÖLDERE, 1877-1878 Osmanlı - Rus Savaşı'na (93 Harbi) kadar köyümüze vergi vermiştir.

 - Osmanlı arşivlerinde ki kayıtlara göre 1835 yılında köyümüzde 99 erkek nüfus yaşamıştır. Bu nüfusun 38'i genç, orta yaşlı ve askerliğe elverişli nüfus olarak kaydedilirken geri kalan nüfusun 42 'si çocuk, 19'u yaşlı nüfus şeklinde kaydedilmiştir. O dönemde Osmanlı Devleti'nde kadınlar sayılmadığından kadın nüfus sayısı bilinmemektedir.

  - 2011 yılı verilerine göre Ördekhacı köyü kütüğüne kayıtlı 2288 kişi bulunmaktadır.

  - İstanbul 'da yaşayıp köyde ev yapanların sayısı 2018 yılı itibariyle 25'ya ulaşmıştır. 

  - Köyümüzde ki evlerin çoğu taş duvar örme konusunda usta olan İBRAHİM ÇÜRÜK, SEVKET KÖSE,  AZİZ GÜNEŞ,  MÖHRALİ ADIGÜZEL ve SUMMANİ GÜNEŞ tarafından yapılmıştır.

  - 31.03.1972 yılında kurulan ve başkanlığını İSMET YEŞİLYAPRAK'ın yaptığı Köy Kooperatifi, 1975 yılında faaliyetine son vermiş ve 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra da resmi olarak tamamen kapanmıştır.

  - Dede sülalesi olan EMİRLER köyümüze İran'ın İsfahan kentinden gelmişlerdir.

  - Ördekhacı Köyü geçmişte orman içi bir bölgeymiş. Özellikle Mehmet Dede Türbesinin olduğu taraf ormanlık bir alanmış.

  - Köylülerimizden Seyfi Erdoğan 1983 yılında Makedonya'nın Üsküp Şehrinde (Eski Yugoslavya) yapılan Avrupa Gençler karate - do şampiyonasında Türkiye Karate Milli Takımı sporcusu olarak katılmış ve ağır siklette ferdi kumite yarışmalarında ülkemizi temsil ederek AVRUPA 3. sü olmuş ve ülkemize karate branşında AVRUPA'DA İLK madalyasını kazandırmıştır. Milli takımımız bu şampiyonadan Gümüş madalya ile yurda dönmüştür. SEYFİ ERDOĞAN uzunca yıllar karate antrenörlüğü yapmış ve karatede wado-ryu klasmanında gerek yurt içinde gerek yurt dışında bir çok madalya kazanmış ve milli takıma sayısız öğrenci yetiştirmiştir. 

  - Köyümüzde üniversiteyi ilk kazanan kişi ZİLFİRAZ ERDOĞAN (ÖZKAN) olmuştur. 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesini Kazanan Zilfiraz Erdoğan uzunca yıllar eczacılık yapmıştır.

  - Köyümüz sanatçılarından biri olan Gökhan Atak müzik çalışmalarını albüm haline getiren ilk sanatçımızdır. 2011 yılında ÖMRÜM adıyla çıkardığı ilk albümü denetimden geçerek TRT'nin müzik arşivinde yerini almıştır. Bu ilk albümde yer alan Birer Birer ve Gurbet adlı parçaların sözleri yine içimizden biri olan üyemiz Fikret Önder'e aittir.

  - Köyümüzün edebiyat alanında ilk tanınmış kişisi TEVFİK TAŞ'tır.  Şiir, edebiyat ve tarihi yazılar alanında eserler veren TEVFİK TAŞ çeşitli dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı ve editörlük yapmıştır. 

  - Derneğimizin Uğuru : Tarabyaüstünde ki dernek merkezimizi, 1994 yılında seçim öncesi ziyaret eden REFAH PARTİSİ Sarıyer Belediye BAŞKAN Adayı YUSUF TÜLÜN, 1999 yılında seçim öncesi ziyaret eden ANAVATAN PARTİSİ Sarıyer Belediye Başkan Adayı SEDAT ÖZSOY, 2014 seçim öncesi Ümraniye Ihlamurkuyu'da ki dernek merkezimizi ziyaret eden CHP Sarıyer Belediye Başkan Adayı ŞÜKRÜ GENÇ, AK PARTİ Üsküdar Belediye Başkan Adayı HİLMİ TÜRKMEN, ve AK PARTİ Kağıthane Belediye Başkan Adayı FAZLI KILIÇ seçimleri kazanarak Belediye Başkanı olmuşlardır.

  - Politika alanında köyümüzü ilk temsil eden kişi, Hüseyin Coşkun'dur. Hüseyin Coşkun Köy derneğimizin kurucularından olup derneğimizin ilk başkanlığını yapmıştır. 2009 Yılında yapılan yerel seçimlerde CHP Sarıyer Belediyesi Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen HÜSEYİN COŞKUN 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde yeniden aday olarak seçilmiş ve halen (2019 yılı itibariyle) Sarıyer Belediyesi Meclis Başkan Vekili görevini sürdürmektedir.

  - Derneğimizin ilk onursal üyesi, Sarıyer Belediye Başkanı ŞÜKRÜ GENÇ olmuştur. 15 Şubat 2014 tarihinde yapılan Eğitime Destek  Gecesinde  kendisine, derneğimizin ONURSAL ÜYELİK BELGESİ verilmiştir.  Şükrü Genç, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde yeniden Sarıyer Belediye Başkanlığı'nı kazanmıştır.

  - Derneğimizin ilk onursal üyesi olan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, her yıl maddi yardımda bulunarak derneğimizin üniversite öğrencilerine verdiği eğitim yardımına katkı sağlamaktadır.

  - Derneğimizin verdiği ilk eğitim yardımı 22.09.2007 tarihinde olmuştur.  Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Şengül ve Üyeler Bayram Akkoyun, İbrahim Yiğit, Mehmet Albayrak ve Arif Berber'in onayıyla bir öğrencimizin talebi üzerine karşılıksız olarak eğitim desteği verilmiştir. 

  - Köyümüzden gurbete ilk çıkanlar 1928 yılında İSMAİL TEBER (İsmail Dede) ve HÜSEYİN YEŞİLYAPRAK (Büyük Hüseyin Dede) olmuştur. Köyden beraber çıkan bu dedelerimiz,  İstanbul'a direk ulaşım imkanı olmadığından Bayburt - Trabzon - Samsun üzerinden İstanbul'a ulaşmışlardır.

 - Köyümüzden yurtdışına çıkan ilk kişi RIZA ERDOĞAN olmuştur. Ardından İSMAİL TEBER ve MUSTAFA YILMAZBAŞ çalışmak amacıyla işçi olarak yurtdışına gitmişlerdir.

 - Geçmişte devlet dairesinde çalışan ilk Ördekhacı'lı MOLLA HÜSEYİN olmuştur. Gar şefliği yapan Molla Hüseyin, İSMET İNÖNÜ 'yü Ankara'dan Malatya'ya yolcu eden tren şeflerinden olmuştur.

 - Geçmişte köyümüzde ki cenazeler Mustafa Dede ve Molla Hüseyin tarafından kaldırılmıştır.

 - Köyümüz dedelerinden ve Emirler sülalesinden Mustafa Dede, bilgisi ve saygınlığıyla Bayburt'ta Cuma Namazı kıldırmış ve vaaz vermiştir. Bu vaazden etkilenen bir çok kişi Alevi inancını benimsemiş ve o doğrultuda yaşamaya başlamıştır. Öyle ki Bayburt'un Sünni köylerinden bir çok kişi vasiyette bulunarak öldükten sonra cenaze namazlarının Mustafa Dede tarafından kıldırılmasını istemiştir. 

 - Ördekhacı Köyü'nde cenaze toprağa verildikten sonra mezar toprağının üzerine çapraz şekilde iki ağaç parçası dikilirmiş. Koruma ve iletişim amacıyla yapılan bu işlemde bir taraftan mezar yerinin kaybolmaması sağlanırken diğer yandan da uzaktan gelip geçenlere yeni bir cenazenin olduğu mesajı verilirmiş. Ölen kişi genç ise çapraz bağlanan bu ağaçlara puşi bağlanırmış. Ayrıca cenaze defnedildikten sonra yaban hayvanları kokusunu alıp cesete zarar vermesin diye de üç gün boyunca mezarın başında ateş yakılırmış.

 - Geçmişte köy ile gurbettekiler arasında ki tek iletişim aracı mektup olmuştur. Gurbettekiler mektuplarını Bayburt'ta ki bir esnaf üzerinden Ördekhacı 'ya ulaştırırlarmış. Mektubun üzerine adres olarak ESNAF CEMAL ÇİKOT ADIYLA - BAYBURT diye yazılırmış. Köyden biri ne zaman Bayburt'a giderse mektuplar da o zaman köye ulaşırmış.

 - Harf Devrimi'nden sonra Ördekhacı 'da yeni Türk alfabesini okuyup yazabilen tek kişi İSMET YEŞİLYAPRAK olmuştur. Bu vesileyle, köyden gönderilen mektupları yazan ve gelen mektupları da okuyan tek kişi İSMET YEŞİLYAPRAK olmuştur.

 - Yapımına 1934 yılında başlanan Tercan (Erzincan) - Aşkale ( Erzurum) tren yolunun  yapımında Mustafa Dede de görev almış ve bir anlamda müteahhitlik yaparak tren raylarına taşların döşenmesi işini üstlenmiştir.

 - Geleneksel olarak yılbaşlarında oynanan KARA PAPAZ oyunu Ördekhacı 'da bilinen en eski ve en popüler oyundur. Günümüzde düzenlenen pikniklerde oynatılarak yaşatılmaya çalışılmaktadır.

 - Evlerin genelde tek kat üzerine yapıldığı Ördekhacı 'da iki katlı olarak yapılan tek ev Gacan Sabri Söylemez'e ait ev olmuştur.

 - Ördekhacı Köyü, coğrafik olarak Doğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi'nin birleştiği sınırda yer almaktadır.

 - Ördekhacı Köyü'nün nüfusu,

  • 1965 yılında 402 kişi,
  • 1970 yılında 380 kişi,
  • 1975 yılında 410 kişi,
  • 1980 yılında 179 kişi,
  • 1985 yılında 157 kişi,
  • 1990 yılında 69 kişi,
  • 2000 yılında 29 kişi,
  • 2010 yılında 6 kişi,
  • 2014 yılında 35 kişi,
  • 2018 yılı itibariyle 36 kişi olmuştur. Bu sayının 17'si erkek, 19'u kadındır

 - Ördekhacı Köyünün rakımı (deniz seviyesinden yüksekliği) 2000 metredir.

 - Geleneksel olarak hemen hemen her yıl yapılan yemekli geceler, 2013 yılında yapılan genel kurulda MUTLU ERDEM'in önerisi üzerine EĞİTİME DESTEK GECESİ adı altında yapılmaya başlanmıştır.

 - 1992 yılında kurulan Derneğimizin ilk gecesi 1993 yılında La Bella Düğün Salonu'nda (Osmanbey) yapılmıştır.

 - Halk Müziğimizin usta sanatçısı Ali Ekber Çiçek derneğimizin 1993 yılında düzenlediği ilk geceye sanatçı olarak katılıp programını sunmuştur. Ali Ekber Çiçek bu geceye gelirken bir başka değerli halk müziği sanatçımız Muhlis Akarsu'yu da beraberinde misafir olarak getirmiştir.

 - 2014 yılında yapılan Eğitime Destek Gecesi, iki ünlü sanatçının birden katılımıyla gerçekleşen ilk gecedir. Bu geceye katılan sanatçılar Güler Duman ve Mustafa Özarslan olmuştur.

- Alevi kültürünü yaşatmak ve bu bağlamda Dedelerimizi de anmak amacıyla ilk kez 28.06.2015 tarihinde Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde ERENLERİ ANMA GECESİ  düzenlenmiştir.

- ERENLERİ  ANMA GECESİ' nin ikincisi  2017 yılında görev yapan Yönetim Kurulu tarafından 23.12.2017 tarihinde kalabalık bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen bu gece, Cem TV tarafından tamamı kaydedilmiş ve yayınlanmıştır. Erenleri Anma Gecesi programı bu içerikle Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde yapılan ilk etkinlik olmuştur.

 - Ördekhacı Köyü ile Otlukbeli ilçesi arasında yıllarca devam eden ulaşım sorunu, 2017 yılı Yönetim Kurulu'nun çalışmaları sonucunda çözülmüştür. Her yıl 1 Nisan - 30 Ekim tarihleri arasında ve haftada 1 gün hizmet verecek şekilde konulan servisten komşu köy olan Yeşilbük'ün de yararlanması sağlanmıştır.

 - Derneğimiz, çevre köy dernekleri arasında ulusal basında (yazılı ve görsel olmak üzere) yer alan tek dernektir.

  • 18 Kasım 2014 tarihinde TRT HABER'de,
  • 7 Aralık 2015 tarihinde SÖZCÜ GAZETESİ WEB SİTESİ'nde,  
  • 7 Aralık 2015 tarihinde SÖZCÜ GAZETESİ'nde,
  • 13 Aralık 2015 tarihinde SHOW HABER'de yer almıştır.

 - Dernek ile üyeleri arasındaki ilk iletişim aracı BÜLTEN adıyla çıkarılan dergi olmuştur. BÜLTEN 1999 - 2000 yılları arasında devam etmiştir. Daha sonra 2006 yılında web sitesi yayına başlamıştır.

 - Kadınların ağırlıkta olduğu ilk yönetim kurulu 2014 yılında göreve gelmiştir. Bu yönetim kurulunda 4 kadın görev almıştır.