DERNEĞİMİZ

DERNEĞİMİZ

DERNEK TARİHİ

Ördekhacı Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği 17 Eylül 1992 de kuruldu.

HÜSEYİN COŞKUN, TEVFİK ŞENGÜL, ZEYNEL TURAN, BAKİ ÇELEBİ, MEHMET ALBAYRAK, SELMAN DURKAYA, İSMAİL KILIÇ, AYHAN SÖYLEMEZ, NERİMAN SÖYLEMEZ ve HAYDAR ÇÜRÜK’ten oluşan kurucular kurulu diğer ÖRDEKHACI’ LILARI bilgilendirmek ve derneğe kazandırmak amacıyla hem Avrupa yakasında hem de Anadolu yakasında toplantılar yaparak işe başladılar.

Dernek kurulmasına olumlu yaklaşanlar olduğu gibi olumsuz yaklaşanlar da oldu. Özellikle bazı yaşlı büyüklerimiz 1970’ li yıllarda köyde kurulan ve olumsuz gelişmelerle sona eren KOOPERATİF olayını örnek gösteriyor ve kurulacak derneğin insanlar arasında birlik yerine ayrılık yaratacağını, insanların birbirleriyle problemler yaşayacağını düşünerek iyi niyetli kaygılarla olumlu bakmıyorlardı. Olumlu bakanların sayısı çok daha fazla olunca ve beklenen destek de gelince dernek kuruldu.

Kireçburnu Şirket Caddesi No : 46 / 2 adresinde ki yaklaşık 35 metrekarelik küçük bir dükkanda çalışmalarına başlayan dernek. Hüseyin Coşkun başkanlığında geçici yönetimini oluşturarak 28 Şubat 1993’te ilk GENEL KURUL’ unu yaptı.

İlk genel kurulunu bir kahvehanede yapan dernek sonraki genel kurullarını kendi merkezinde yaptı.

Üyeleri ve eşya donanımıyla büyüyen dernek, yaklaşık altı ay kadar bu küçük dükkanda kaldı.

Daha sonra 1993 yılında yine Tarabyaüstü’de Arabayolu Caddesi Vahdet Sokak No: 8 adresinde bulunan bitişik iki dükkan halindeki ve yaklaşık 100 metrekarelik bir yere taşındı.

Yedi yıl kadar burada faaliyet gösteren derneğimiz zamanla büyüyünce hizmet ve faaliyetler açısından yetersiz kalmaya başladı.

2000 – 2001 döneminde İBRAHİM YİĞİT başkanlığında iş başına gelen yönetim, dernek merkezini Anadolu Yakası’na taşıma kararı aldı ve üyelerin onayıyla da Ümraniye’ye taşındı.

Anadolu Yakası’na taşınan derneğimiz Ümraniye Ihlamurkuyu Mahallesi Doğanevler Caddesi Dampsan Sokak No : 9/A adresindeki iki katlı yerde yaklaşık iki buçuk yıl faaliyet gösterdi.

Kendi yeri olmadığından yasal olarak bazı faaliyetlerini gerçekleştiremeyen dernek, MEHMET GÜNEŞ başkanlığındaki 2002 – 2003 yönetim döneminde kendine ait bir yer alma çalışmalarına hız kazandırdı ve bu çalışmalar HÜSEYİN ERDOĞAN başkanlığındaki 2003 – 2004 yönetimde sonuç vermiştir. 2003 yılının Ekim ayında birikmiş paranın yanı sıra üyelerinin de katkılarıyla) Tepeüstü Mahallesi Alemdağ Caddesi Yenilik Sokak No: 16 /b Ümraniye adresindeki 258 metrekarelik bir yeri satın alarak kendi yerine kavuştu ve halen bu adreste faaliyetlerini sürdürmektedir.

Derneğimiz, kuruluşunun ardından yasal statüye kavuşuncaya kadar yaklaşık bir yıl üyelerin katkı ve yardımlarıyla ayakta kaldı.

İhtiyacı olan üyelerine maddi imkanları ölçüsünde yardım yapan dernek, düzenlediği piyango, yemekli gece, kutsal gün yemekleri, (Aşure, Abdal Musa Yemeği v.b.) piknik, şehir içi veya şehir dışı gezileri gibi etkinliklerle üyelerini bir araya getirerek sosyal yönden kaynaşmayı sağlamıştır.

Daha düzenli ve verimli çalışmak için komisyonlar oluşturan dernek, oluşturduğu Cenaze Komisyonuyla vefat eden kişinin yakınlarının yükünü almış ve cenazenin defnedilmesi işleriyle bu komisyon ilgilenmiştir. Bu komisyonda yer alması ve faydalı çalışmalarından dolayı MEHMET BERBER’i rahmetle anıyoruz.

Çevre köy derneklerinin bir çoğundan daha sonra kurulduğu halde ciddi ve emin adımlarla ilerleyen dernek bir çok güzel işler başarmıştır.

1995 – 1996 yönetim döneminde kapanan köy ilkokulunu 1996 yılında misafirhane haline getirerek köye giden insanlara kalacak yer temin etmiş ve Türkiye’de tek olan bu çalışma Erzincan’daki tüm mülki amirlerin takdirini kazanmıştır. Her sene yapılan köy turunda üyelerin konakladığı Okul Misafirhanesi, GEÇİCİ KÖY KONAĞI adı altında “Ördekhacı Köy Tüzel Kişiliğine” verilmiştir.

Diğer taraftan 2003 yılında yapılan Abdal Musa ve Hacıbektaş turunda ANITKABİR ziyaret edilmiş ve sivil vatandaşların ancak buket şeklinde çiçek bırakmalarına izin verilirken alınan özel izinle ATATÜRK’ün mozolesine çelenk konulmuştur.

1996 yılında BAYRAM AKKOYUN başkanlığındaki yönetim döneminde köye yapılan ilk gezi ile 2003 yılında MEHMET GÜNEŞ başkanlığındaki yönetim döneminde yapılan Abdal Musa ve Hacıbektaş turu kamerayla çekilerek üyemiz Haydar Çürük tarafından belgesel haline getirilmiş diğer yandan 2005 yılında gençlerin gezisi sırasında Sinan Çürük tarafından çekilen köy fotografları da Sinan Çürük ve Haydar Çürük’ün ortak çalışmasıyla müzik eşliğinde klip haline getirilerek yeni nesillere aktarılması sağlanırken derneğe de maddi yönden gelir sağlanmıştır.

Edindiği birikimleri değerlendiren ve üyelerin katkılarıyla 2003 yılında kendi yerini alan dernek, Gelibolu’da ,Tekirdağ’da ve Beykoz'da olmak üzere üç ayrı yerde daha gayrı menkulü vardır.

Geçmişte insanların birbirinden habersiz olarak aynı gün ve saatte düğün, nişan veya sünnet yapmaları insanları maddi manevi ve zaman açısından zor durumda bırakıyordu. Derneğimizde alınan bir kararla bu aksaklık da önlendi. Düğün, nişan, sünnet gibi bir işi olan üye dernekteki panoya tarihini yazmakta, bu türden bir işi olan başka bir üye de bu panoya bakarak kendi işini ona göre ayarlamaktadır.

2012 yılında KAYA BERBER başkanlığı döneminde başlatılan üniversite de okuyan öğrencilere eğitim desteği sağlanmış, 2013 yılında DOĞAN GÜNEŞ başkanlığında yapılan EĞİTİME DESTEK GECESİ ile 29 öğrenciye eğitim desteği sağlanmıştır.  2014 yılında TOLGAHAN ERDOĞAN başkanlığında EĞİTİME DESTEK GECESİ geleneksel hale getirilmiş ve 2014 yılında 40 öğrenciye eğitim desteği sağlanmıştır. 2015 VE 2016 yıllarında da geleneksel hale dönüştürülen EĞİTİME DESTEK GECESİ devam ettirilerek üniversitede okuyan öğrencilere eğitim desteği verilmesine devam edilmiştir.

Vizyonunu daima geniş tutan derneğimiz çağın gereklerini de yapmaktan geri kalmamıştır. Eylül 2006 yılında Web Sitesini yayına sokan derneğimiz, Başkanlığını Tevfik Şengül’ün yaptığı Yönetim Kurulu tarafından da 2007 yılında CEM TV, SU TV ve ÖZLEM Radyo da 2013 yılında ÖZLEM Radyo'da Derneğimizin ve Köyümüzün tanıtımı yapılmıştır.2016 yılında YOL TV de ve 2017 yılında DERNEK TV'de köyümüzün tanıtımı yapılmıştır. 2006 yılında Tevfik Şengül başkanlığındaki Yönetim Kurulu döneminde tadilattan geçirilen dernek merkezi estetik ve modern bir görünüme kavuşturulmuş, aynı sene köydeki misafirhanede de yenilikler yapılmıştır. 

Medya tanıtımına önem veren derneğimiz, çevre köy dernekleri içinde Ulusal Basın'da (yazılı ve görsel olmak üzere) yer alan tek dernektir. 18 Kasım 2014 tarihinde TRT Haber'de, 7 Aralık 2015 tarihinde Sözcü Gazetesi Web Sitesi'nde, 7 Aralık 2015 tarihinde Sözcü Gazetesi'nde, 13 Aralık 2015 tarihinde Show Ana Haber'de yer almıştır.

1993 yılında düzenlenen ilk gecede Ali Ekber Çiçek ve Muhlis Akarsı gibi iki büyük sanatçıyı birden ağırlayan dernek, sonraki yıllarda Özcan Türe, Mustafa Özarslan, Güler Duman, Dertli Divani ve Zafer Gündoğdu gibi popüler sanatçıları da ağırlamıştır.

2017 yılında görev yapan yönetim kurulunun girişimiyle dernek merkezini ısıtma, yalıtım ve mutfak problemleri yardım istenen üyelerin (yaptığı iş ve maddi durumları gereği) maddi ve manevi destekleriyle çözülmüştür.

Derneğin Genel Kurul toplantıları tüzük gereği her yıl Ocak ayı içerisinde yapılmaktadır.

Ocak 2020 itibariyle 28 olağan Genel Kurulun yanı sıra gayrimenkul alımıyla ilgili olarak bir kere de olağan üstü olmak üzere toplam 29 Genel Kurul geçirmiştir.