DERNEK FALİYETLERİ

DERNEK FALİYETLERİ

DERNEK FALİYETLERİ

ERENLERİ ANMA GECESİ
Elif Söylemez Başkanlığında 2015 yılında Tolgahan Erdoğan'ın önerisiyle Köyümüzde Dedelerimizi ve Erenlerimizi anmak için Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde Anma Gecesi düzenlenir. Gecede UNESCO tarafından yaşayan kültür hazinesi ilan edilen Ozan Dertli Divanı sohbet ve deyişleri ile yer alır. Yine aynı gecede Köyümüz Ocakzadelerinden Emirler adına İsmet Yeşilyaprak, Nadaroğulları adına ise Özgür Erdem programda sohbetleri ile yer almışlardır. Uzunca emekler neticesinde hazırlanan videolarla gece daha çok anlam kazanmıştır. Köyümüz sanatçılarından Mutlu Erdem ve Zeynep Çelebi de sahnede yer almışlardır.

Hatice Çürük Başkanlığında ki Yönetim Kurulu tarafından 23.12.2017 tarihinde Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde Erenleri Anma Gecesi'nin ikincisi düzenlenerek geleneksel hale dönüştürülmüştür. Bu program Cem TV tarafından kayda alınmış ve yayınlanmıştır.

ABİDİN BERBER FUTBOL TURNUVASI
Hasan Şengül Başkanlığında 2016 yılında Tolgahan Erdoğan ve Bektaş Güneş'in önerisiyle Dernek Futbol Takımının ilk Antrenörü Merhum Abidin Berber adına Futbol Turnuvası düzenlenir. 4 takımın yer aldığı turnuva lig usulü 3 haftalık program ve final maçıyla sonlanmıştır. Tarabyaüstü ve Kadıköy'de yapılan maçlarda mücadele eden takımlar köyümüzdeki mahalle ve bölge isimleri ile mücadele etmiştir. (ESENTEPE, AHBUNLAR, GASTIN, BARGA ).

2017 Yılında Hatice Çürük Başkanlığında bu futbol turnuvasının ikincisi düzenlenerek geleneksel hale dönüştürülmüştür.

EĞİTİME DESTEK GECESİ
Hemen hemen her sene yapılan yemekli geceler,  2013 yılında üye Mutlu Erdem'in önerisiyle ”Eğitime Destek Gecesi” adını almıştır.

Doğan Güneş başkanlığında 2013 yılında üniversitede okuyan öğrencilere eğitim desteği sağlamak amacıyla yapılan Eğitime Destek Gecesi, 2014 yılında Tolgahan Erdoğan başkanlığında geleneksel hale getirilmiş ve 41 üniversite öğrencisine eğitim desteği sağlanmıştır.

Eğitim Desteğinden; 2015 yılında Elif Söylemez başkanlığında  40 kişinin, 2016 yılında Hasan Şengül başkanlığında da 40 kişinin yararlandırılmasıyla yılda ortalama 40 üniversite öğrencisine eğitim desteği sağlanabilir duruma gelinmiştir. 

YAŞLILAR TOPLANTISI

Haziran 2009' da belli bir yaş üstündeki yaşlılar dernekte bir araya getirilerek, Ördekhacı Köyünün geçmişi ve bilinmeyenleri konuşulur. Gelenekler, görenekler, ilginç olaylar anlatılır. Anılar tazelenir Onların sayesinde geçmişe ait birçok bilinmeyen öğrenilir.

KÜLTÜREL TURLAR

Talep ve imkanlar doğrultusunda ülkemizin çeşitli sosyal ,kültürel ve tarihi yerlerine turlar yapılmıştır. Bunların başında ÇANAKKALE ŞEHİTLİKLERİ, ASSOS-BEHRAMKALE, ANITKABİR, HACI BEKTAŞ-İ VELİ TÜRBESİ, ABDAL MUSA SULTAN DERGAHI, PİR SULTAN ABDAL, SAPANCA, ABANT GÖLÜ, KARTEPE (KOCAELİ), TUNCELİ VE ESKİŞEHİR 'e turlar düzenlenmiştir.

 

BİRLİK CEMİ & MUHARREM LOKMASI
Her yıl Muharrem ayı bittikten sonra köylülerimizin bir araya gelmesini sağlamak ve lokmalarımızı pişirmek için bir araya gelerek lokmalar ve aşureler pişirilir ve BİRLİK CEMİ düzenlenerek köyümüzde ki birlik ve beraberlik ortamı pekiştirilir.

 

MUHARREM AYI İFTAR YEMEĞİ

Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda düzenlenmiştir. Muharrem ayında oruç tutan canlar bir araya getirilerek köyümüz dedeleri ile beraber (İsmet Yeşilyaprak, Ali Doğan Erdem) Muharrem Sohbetleri yapılmıştır. Bu sohbetlere Kur’an okumayı bilen ve hemen hemen tüm Hayr yemeklerinde Kur’an okuyan üyemiz Sinan Coşkun’da dualar okuyarak katılmıştır. 

 

 









KÖY TURU

1996 yılında yapılan ilk turun ardından talebe göre hemen hemen her sene yapılmıştır. Bu gezilerin sonunda köye olan ilgi giderek artmış ve bunun sonucunda İstanbul’da yaşayanlar tarafından 1999 yılından itibaren köyde evler yapılmaya başlanmıştır. 2017 yılı itibariyle 26 adet ev yapılmıştır.

DERNEK GECELERİ

Üyelerin talepleri doğrultusunda birlik ve beraberliği pekiştirmek amacıyla hemen hemen her sene yapılan dernek geceleri 2013 yılından itibaren EĞİTİME DESTEK GECESİ olarak değiştirilerek üniversite de okuyan öğrencilerimize eğitim desteği sağlamak amacıyla yapılmaya devam edilmiştir.

GELENEKSEL PİKNİK

Üyelerin talepleri doğrultusunda birlik ve beraberliği pekiştirmek amacıyla hemen hemen her sene yapılan dernek pikniği EYLÜL ayında derneğimizin kuruluş yıl dönümü ile birlikte kutlanmaktadır.

ÖZEL GÜN KUTLAMALARI

Derneğimiz birçok özel günlerde üyelerimizi bir araya getirerek özel gün kutlamaları yapmıştır. ANNELER GÜNÜ'nde kahvaltı organizasyonu, BABALAR GÜNÜ kahvaltı organizasyonu, KADINLAR GÜNÜ kutlamaları, 23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI eğlenceleri yapılmıştır.

FUTBOL TAKIMI

Derneğin ilk kurulduğu yıllarda gençleri spora yönlendirmek amacıyla bir futbol takımı kurulmuş fakat devam ettirilememiştır. Aradan geçen uzunca zaman sonra 2016 yılında HASAN ŞENGÜL başkanlığında yeniden kurulan futbol takımı müsabakalara devam etmiştir.

YILBAŞI PİYANGOSU

Derneğin ilk yıllarında her sene yılbaşı öncesi yapılan çekilişler, sonraki yıllarda yemekli geceler içine kaydırılmış ve daha sonraki yıllarda ise yapılmamıştır.

TÜRBE GEZİLERİ

Üyelerden gelen talepler doğrultusunda her yıl MUHARREM AYI içerisinde İSTANBUL içinde bulunan türbeler ziyaret edilmiştir.

GENÇLİK KOMİSYONU

Gençlerine önem veren dernek “Gençlerimiz Geleceğimizdir” düşüncesiyle gençleri teşvik ederek desteklemiş ve bunun sonucunda iki kere Gençlik Komisyonu kurulmuştur.

1992 yılında kurulan derneğin merkez yerinin Avrupa yakasında Tarabyaüstü’nde olması nedeniyle, hem Anadolu yakasındaki üyelere uzak kalınmaması hem de gençlerin derneğe kazandırılmaları amacıyla gençler teşvik edilmiş ve 1996 yılında Çamlıca’da ilk Gençlik Komisyonu kurulmuştur. İkinci Gençlik Komisyonu ise 2005 yılında kurulmuştur.

Kurulan Gençlik Komisyonları çok güzel organizasyonlar düzenleyerek hem dernek bütçesine önemli katkılar sağlamış hem de gençlerin bir araya gelmelerini sağlamıştır.

Diğer yandan gençlerin Ördekhacı Köyü'nü ve Derneğini tanımalarını sağlayan bu gençler sonraki yıllarda Dernek Yönetimlerinde görev almaya başlamışlardır.

FOLKLOR VE SAZ KURSU

Derneğin ilk yıllarında Tarabyaüstü'ndeki dernek merkezinde folklor ve saz kursu düzenlendi. Folklor ekibi dernek gecelerinde ve üyelerin düğünlerinde oyunlarını sergiledi. Uzun yıllar ara verilen folklor etkinliği 2004 yılında yeniden hayata geçirilmiştir

SEMAH EKİBİ

2004 yılında kurulan Gençlik Komisyonu içerisinde Semah ekibi oluşturulmuş ve bu ekip 2005 yılında bir Cem töreniyle üyelerin huzuruna çıkmıştır.

BÜLTEN

Üyeler arasında iletişimi, bilgi paylaşımını sağlamak ve derneğin tanıtımını yapmak amacıyla Haydar Çürük ve Hüseyin Coşkun tarafından,  Ekim 1999’da çıkarılan BÜLTEN, 8 sayı çıktıktan sonra maddi imkansızlıklar nedeniyle 2001 yılında son bulmuştur.

KERMES

Maddi yönden yardım , manevi yönden dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak amacıyla üye olan -olmayan kadınların katkılarıyla sağlanmıştır.

SAĞLIK TARAMALARI

Üyelerimize yönelik Göz taraması ve sarılık (Hepatit -B ) aşısı yapılmıştır.

 

DERNEĞİN YAPTIKLARI

 

EĞİTİM DESTEĞİ YARDIMI

21.Genel Kurulda göreve gelen Kaya Berber başkanlığındaki yönetim Kurulu'nun başlatmasıyla Eğitime Destek Yardımı ilk olarak 2012 yılında yapılmıştır. 2012 yılında üniversite okuyan 20 öğrenciye verilmesiyle başlayan eğitim yardımı 2013 yılında 29 öğrenciyle devam etmiş. Bu eğitim yardımının sistemli ve düzenli olması için 2013 yılında yapılan 22. genel kurulda göreve gelen her yönetim kurulunun Eğitime Destek Gecesi yapması ve eğitim yardımını devam ettirmesi kararı alınmış ve bunun neticesinde 2014 yılında yapılan Eğitime Destek Gecesi ile 40 öğrenciye eğitim yardımı sağlanmıştır. 2015 yılında yine 40 öğrenciye eğitim yardımı yapılmıştır.

KÖYE SU GETİRİLMESİ

2010 yılında dernek üyeleri ve köylülerden toplanan paraların bir kısmı ile Kamberlerin kurundan 1600 metre boru döşenerek köye su getirilmiştir.

KÖYÜN AĞAÇLANDIRILMASI

Köyümüzün ağaçlandırılması amacıyla Derneğimiz TEMA Vakfı ile işbirliği yapmış ve bunun neticesinde 2009 yılının Nisan ayında 1800 adet ağaç dikilerek ilk adım atılmıştır. Bu ağaçlandırma çalışmalarına 2010 yılında yeni ağaçların dikilmesiyle devam edilmiştir. 2016 yılında ise 320 adet çam ağacı Sarıyer Belediye Meclis Başkan Vekili Sayın Hüseyin Coşkun tarafından köye gönderilmiş ve köylülerimiz tarafından dikimi sağlanmıştır.

KÖY OKULUNUN MİSAFİRHANE YAPILMASI

Öğrencisizlikten kapanan köy ilkokulunun üyelerin yararına sunulmak üzere alınan izinle misafirhane haline getirilmesi kararlaştırıldı. Nisan 1996'da üyeler YUSUF SÖYLEMEZ, NİHAT EROĞLU, NURİ KÖSE, ZEYNEL TURAN , BAYRAM AKKOYUN VE AHMET ATEŞ tarafından okulun bakım ve onarımı yapıldı. Ardından aynı sene köye ilk tur düzenlenmiş ve Otlukbeli Mülki Amirlerinin katılımıyla misafirhanenin açılışı yapılmıştır. 

Bu misafirhane daha sonra "Geçici Köy Konağı" adı altında "Ördekhacı Köy Tüzel Kişiliğine" verilmiştir.

MEHMET DEDE TÜRBESİNE AŞ EVİ YAPIMI

Ördekhacı'lı insanların yanı sıra çevre köy insanlarının da ziyaret yeri olan türbede, kesilen kurbanların pişirilip dağıtılacağı yer yoktu. Derneğimiz tarafından bu eksiklik de giderilerek türbe yanına bir aşevi yapılmış ve su bağlanmıştır.

CENAZE YIKAMA YERİNİN YAPIMI

Cenazelerin defnedilmeden önce yıkanma işlemi ilkel şartlarda yapılırken bu durum 2005 yılında son bulmuş ve donanımlı bir cenaze yıkama yeri yapılmıştır.

SATIN ALINAN GAYRIMENKULLER

Derneğimiz 2003 yılında alınan ve şu anda dernek merkezi olarak kullandığı yerin dışında Didim, Çanakkale Gelibolu, Tekirdağ Şarköy ve Beykoz Kılıçlı 'da olmak üzere geleceğe yatırım amacıyla taşınmazlar edinmiştir.

WEB SİTESİ YAPIMI

Günümüzün etkili iletişim araçlarından biri olan internet ortamında yer almak, bilgi görüş ve düşüncelerin paylaşılmasını sağlamak, kültür birikiminin, geleneklerin, ve göreneklerin yeni nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla HAYDAR ÇÜRÜK ve SİNAN ÇÜRÜK editörlüğünde www.ordekhaci.com  adıyla hayata geçirilmiştir.

2014 yılında çağın gereksinimlerine uyarak site tasarımı yenilenmiş ve dernekler için yasal uzantı adresi olan "org" uzantısı alınarak TOLGAHAN ERDOĞAN ve ALİ ONUR GÜNEŞ tarafından yenilenmiş ve www.ordekhaci.org adını almıştır.

Dernek yönetimleriyle üyeler arasındaki iletişim ilk zamanlarda web sitesi üzerinden mail yoluyla sağlanmıştır. Cep telefonlarının yaygınlaşması ve yeni iletişim mecralarının ortaya çıkmasıyla web sitesi bu görevini tamamlayarak Arşiv ve Tanıtım içerikli bir yapıya dönmüştür.

Dernek ve üyeler arasındaki iletişim FACEBOOK, TWİTTER ve WHATSAPP üzerinden sağlanmaktadır.